KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 24 Şubat 2019 20:38

Yunus Emre Oratoryosu'ndan çarpıcı performans

Yunus Emre Oratoryosu'ndan çarpıcı performans
Ahmet Adnan Saygun'un eseri Yunus Emre Oratoryosu'nu ilk kez dün akşam sahneye koyan İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 26 ve 28 Şubat ile 2, 5 ve 6 Mart tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) A. Adnan Saygun'un görkemli eseri Yunus Emre Oratoryosu'nu, Uğur Seyrek'in koreografisi ve rejisiyle sahneye koydu. Eserin dünya prömiyeri dün akşam 20.00'de Süreyya Operası'nda gerçekleştirildi.

Orkestrayı Saygun'un öğrencilerinden şef Serdar Yalçın'ın, solist şancılar ve koroyu besteci, piyanist, şef Aydın Karlıbel'in yönettiği oratoryo balenin librettosu Uğur Seyrek ve Işık Noyan'a, dekor tasarımı Ferhat Karakaya'ya, kostüm uyarlaması ve ışık tasarımı Uğur Seyrek'e, ışık uygulaması Taner Aydın'a ait.

UĞUR SEYREK: "200 SANATÇIYI BİR ARAYA GETİRDİK"

Yunus Emre'nin şiiri ve librettonun, "Yaşamın gerçek anlamını çözemedik, çıkış yolu varken bulamadık, çözümsüzlükler sarmalında dönüp durduk" sözleri üzerinden sahneleyen Seyrek, "Bale, opera sanatçılarının iki kast çalıştığı orkestra ile birlikte yaklaşık 200 sanatçıyı bir araya getirdik. Hep beraber yaptık. Risk aldık. Bu eser benim değil İDOB’un eseri" diyerek bu kadar iyi bir çalışma ortamını daha görmediğini vurguluyor.

"ZOR OLAN KOREOGRAFİ DEĞİL"

Seyrek, "13. yüzyıldan 21. yüzyıla ego aynı, 'bir nefes al, bir düşün de yaşa' yok, ancak yorum modern olabiliyor. Koreografi değil zor olan; söz, müzik ve dansın devamlılık içinde ifade edilmesi, anlam kazanmasıydı" diyor.



HÜSEYİN LİKOS: "SÖZÜ ÖNE ÇIKARAN HARİKA BİR YORUM"

Eseri defalarca farklı şef ve orkestrayla icra eden tenor Hüseyin Likos, "Bu müzik çok kıymetli, Cumhuriyet'in büyük kazanımı. Saygun'un o sözleri çağdaş müzikle, armoniyle bugüne getirmesi beni her zaman çok etkiliyor. Karlıbel, vokal sanatının en derinine inerek, sözü öne çıkaran harika bir yorum getirdi" diyerek eseri bestelendiği gibi hiçbir şey değiştirmeden seslendirdiklerini belirtiyor.

BAŞ DANSÇI İLKE KODAL: "HAYATIN DÖNGÜSÜ İÇİNDE AŞK"

Kadın karakterini çıkaran baş dansçılardan İlke Kodal ise, "İDOB dansçılarını iyi tanıyan Uğur Ağabey'in en modern şekliyle opera ve baleyi birleştirerek günümüze uyarlayan yorumu çok özel, derin bir insani keşif ve arayış, aynı zamanda kendinden geçiş ve buluş" diyerek rolünün hayatın döngüsü içinde aşk, sevgi gibi birçok şeyi temsil ettiğini anlatıyor.

'ERKEK', 'KADIN', 'GÖZYAŞI', 'ARAYIŞ'

Bestesi gibi 70 dakika, tek perde seslendirilen eserde oratoryoyu dönüşümlü olarak koro ve solist şancılar Özgecan Gençer / Hale Soner (soprano), Deniz Likos / Özay Günay (mezzosoprano), Hüseyin Likos / Bülent Külekçi (tenor), Kenan Dağaşan / Gökhan Ürben (bas) ile baleyi solist dansçılar 'Kadın' karakterini İlke Kodal / Deniz Kılınç / Berfu Elmas, 'Erkek'i Erhan Güzel / Batur Büklü / Deniz Özaydın, 'Gözyaşı'nı Melike Koper / Julia Hartmann, 'Arayış'ı Berfu Elmas / Maia İto yorumluyorlar.

ŞUBAT SONU VE MART BAŞINDA SÜREYYA OPERA SAHNESİ'NDE

Yunus Emre Balesi, prömiyerden sonra 26, 28 Şubat, 5, 6 Mart’ta saat 20.00’de ve 2 Mart saat 16.00’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.