Kent Sanat Galeri'de 4 Ekim'de açılan
Kökler / Roots sergisi, Dilşad Atasoy ve Günsu Saraçoğlu'nun akrilik ve karışık teknikle yaptığı son dönem çalışmalarından oluşuyor. Sanatçılar, kök kavramından yola çıkarak yaşamı, doğayı ve kültürel köklerimizi sorgulamayı amaçlıyorlar. "Hayatta kalabilmek, kök salmak ve toprağa tutunmakla mümkündür. Köklerimiz ne kadar güçlüyse, ne kadar derindeyse o kadar güçlüyüz" diyerek, kendi tarzlarında, kendi ifade biçimleriyle kök kavramını düşünüyor, yorumluyor ve düşündürmeyi amaçlıyorlar.
Günsu Saraçoğlu, insanın doğada yarattığı tahribata değinerek, "Doğa kusursuz bir dengeyle ayakta... Her canlı, yemesi gerektiği kadar beslenip toprağın ya da havanın tolere edebileceği düzeyde atıklarla yaşamına devam ediyor. Oysa insanın yaptığı tahribat, doğanın tahammülünün çok üstünde. Ben resimlerimde insanın, geçmişten bugüne fütursuzca her alana hâkim olma isteğinin yarattığı kaosu anlatma çabası içindeyim. Köklerimiz doğada, doğanın doğal yapısı tahrip edildikçe, dokular yaratarak doğal dokuya ve doğadaki uyuma dikkat çekmeye çalışıyorum" diyor.
Dilşad Atasoy ise, görünür olanın arka planına vurgu yaparak, "Kökler burada sadece bir imge, köklerden yola çıkarak yalnızca görüneni değil, görünenin altındakini anlamaya çalışmalı diyorum. Bastığımız, bağlandığımız, bazen ayak bağı sandığımız toprak, konuştuğumuz, unuttuğumuz, teselli bulduğumuz dil, beslendiğimiz ruh, hepsi köklerimiz. Tüm biriktirdiklerimizin zeminine, tüm değerlerimizin derinine yerleşmiş kaçamadıklarımız. Utanmadan, yok saymadan, sahip çıkmamız gereken, bizi biz yapan her şey. Arkamızı dönüp gitsek de, hızımızı hiç kesmeden koşsak da aynı gökyüzü gibi, bizi her yerde yakalayan köklerimizin, yani bizi biz yapanın inkârı olmaz. Sahiplenip farkına varalım ki farklılıklarımız eşitlensin, köklerimiz birleşsin ve hepimiz köklerimizin birleştiği yerde buluşalım" ifadelerini kullanıyor.
4 Ekim'de açılan
Kökler / Roots sergisi, 25 Ekim 2018 tarihine kadar Kent Sanat Galeri'de ziyaret edilebilir.
DİLŞAD ATASOY KİMDİR?
Dilşad Atasoy, İstanbul doğumlu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunudur. Uzun yıllar hem öğretmenlik mesleğini sürdürmüş hem de resim çalışmalarına devam etmiştir. 2012-2013 Uluslararası Seferihisar Suluboya Festivaline katılmış, 2013 yılında İnternational Watercolor Society Kataloğunda yer almıştır.
2015'de Italya'da düzenlenen Fabriano Suluboya Festivalinde Türkiye'yi temsil edecek sanatçılar arasında yer almıştır ve eseri Fabriano Uluslararası Kataloğunda yayınlanmıştır.
2015 yılında ABD St Clements Üniversitesi ile Ankara Psikologlar ve Psikiyatristler Derneği'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Renk Psikolojisi' eğitimini tamamlamıştır.
Çeşitli tarihlerde farklı Sanat Tarihi eğitimlerine katılmış, en son 2016'da Mimar Sinan Üniversitesi'nde Prof. Kemal İskender tarafından verilen 'Alternatif Sanat Tarihi' programını bitirmiştir.
2012 yılında kurulan İstanbul Suluboya Topluluğu Derneği'nin kurucularından olup 2016 yılına kadar Derneğin Genel Sekreterlik görevini sürdürmüştür. Temmuz 2016'da 10. Kişisel sergisini açan sanatçı çok sayıda ulusal ve uluslararası karma sergiye katılmıştır.
Birçok önemli sanat projesine de imza atan Atasoy, Günsu Saraçoğlu ile birlikte sanat alanında projeler üreten Piece of Art PR ajansını kurmuş, bunun yanında bir sanat portalı olan Piece of Art News aracılığıyla ise, sanat haberleri, sanat yazıları ve haftalık yayınlanan Beyaz Tuval TV programıyla çalışmalarına devam etmektedir. Resim çalışmalarını İstanbul'da kendi atölyesinde sürdürmektedir.
GÜNSU ERTÜK SARAÇOĞLU KİMDİR?
1975 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve ortaöğretim yıllarının ardından, Haydarpaşa Teknik Okulları'nda Makine Ressamlığı ve A.Ü. Edebiyat Fakültesi'nde Sosyoloji öğrenimi gördü. ODTU-SEM İnsan Kaynakları Uzmanlığı programını tamamlamıştır.
1991 yılından itibaren tasarımcı, müşteri hizmetleri, halkla ilişkiler ve eğitim alanında çalışmaya başladı. Teknik resim eğitiminin yanı sıra, iç mimari ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde resim üzerine özel eğitimler aldı. 2005 yılında ise, bütünüyle "kendini hiç zorlamaksızın kurallarını zorlayabildiği" bir alan olarak tanımladığı resme yöneldi.
2015 yılında Ankara Psikologlar ve Psikiyatristler Derneği ile ABD St. Clements Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü 'Renk Psikolojisi' eğitimini ve 2016 yılında MSGSÜ'de 'Alternatif Sanat Tarihi' programını tamamlamıştır. Temmuz 2016'da 5. Kişisel sergisini açan sanatçı çok sayıda ulusal ve uluslararası karma sergiye katılmıştır.
Birçok önemli sanat projesine de imza atan Saraçoğlu, Dilşad Atasoy ile birlikte Piece of Art News'in kurucularından olup, halen gazetenin genel yayın yönetmenliğini sürdürmektedir. Çeşitli sanat projeleri, sanat röportajları yapan ve 'Beyaz Tuval' ve 'Kısa Metraj' sanat programının da yapımcısı olan sanatçı çalışmalarına İstanbul'da Piece of Art atölyesinde devam etmektedir.