Ferrer-Dalmau Nieto, "Suriye'ye gelme fikri aklıma geçen yıl Moskova'daki Grekov askeri ressamlar atölyesine ziyaret daveti aldığımda geldi. Oradaki sohbetlerde yurtdışındaki 'sıcak noktalarda' yaptığım tablolarımdan söz edildi. Ben de Rusya'yı, Rus askerlerini tanımak, Suriye'yi çizmek istediğimi söyledim" dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı ise Ferrer-Dalmau Nieto'yu Halep'e davet etti. Sanatçı böylece Suriye'deki savaşı kendi gözleriyle görme imkânı buldu.
Sanatçı, gitmeden önce Suriye'de görebilecekleri hakkında hiçbir beklenti kurmadığını, belki de aklında hiçbir şey olmaması ve iyimserliğinin, Rus askerlerle sıcak temas kurmasını sağladığını belirtti.
"Çok güzel bir deneyimdi" diyen Nieto, "Askerlerle, özellikle de Rus askerlerle aynı kampta kalmak çok ilginçti. Yabancı hiç kimse Rusya ordusu ile böyle yan yana kalmadı" ifadelerini kullandı.
"ASKERLERİN ÇOĞU KİTAP OKUYORDU"Ferrer-Dalmau Nieto'ya göre, 'zalim ve korkunç' Rus askerleri sadece filmlerde, Hollywood'da var. Rus askerleri gerçekte 'çok disiplinli, dürüst ve iyi insanlar'.
"Askerlerin çoğu kitap okuyordu. Benim için bunu görmek tuhaf oldu" diyen sanatçı, Rus askerlerle birlikte kalmanın kendisine korunduğu hissi verdiğini, böyle bir duyguyu daha önce kendi yurttaşlarıyla, İspanya askerleriyle hissettiğini söyledi.
İspanyol sanatçı Rus askerlerle birlikte sabah erkenden kalktı, kahvaltı yaptı, yola koyuldu, bazen neresi gerekiyorsa orada, bazen de Rus askeri üssünde yemeğini yedi. Ferrer-Dalmau Nieto, "Askerlerle birlikte elimde tepsiyle sırada bekliyordum" dedi.
Rus askerleri de sanatçıya tabloda yer alacak materyallerin toplanmasında yardım etti. Tabloda neler olacağı hakkında ise sanatçı, Suriye'ye gelmesinden yalnızca birkaç gün sonra karar vermiş.
"KORKUYU YENEN İNSANLARI RESMEDECEK"
Suriye'de 10 gün kalan Nieto, tabloda, 7 yıldır süren savaşın korkunç yanları, özellikle de korkuyu yenen insanlar ve Rusya ordusunun Suriye'deki görevinin 'insani yüzü'nü işleyecek.
Ferrer-Dalmau Nieto, tablosunda kaosun yanı sıra Rusya ordusunun sivillere yaptığı yardımı aktarmayı da umuyor.
Eskiz defteri bu bağlamda yalnızca karalamaların yapılması için değil, dikkat çekici unsurlar için Madrid'deyken hatırlanabilmesini ve yansıtılmasını sağlayacak şema, fikirler ve görüşlerin aktarılmasını sağlayacak. Sanatçı, ayrıca tablosu için detayların, binaların ve askerlerin de fotoğraflarını çekti.
Yaklaşık 2 metre genişliğindeki tablonun genel planı şimdiden belirlenmesine rağmen, sanatçının binlerce fotoğraf, belge ve evindeki çok sayıda veri depolayıcısını da inceleyeceği belirtiliyor.
DAHA ÖNCE AFGANİSTAN, LÜBNAN VE MALİ'Yİ ZİYARET ETTİ
Ferrer-Dalmau Nieto, Afganistan'a biri İspanyol askerleriyle, diğeri ABD'li ve Gürcü askerlerle olmak üzere iki kez ziyaret gerçekleştirdi. Sanatçı, ayrıca AB, NATO ve BM misyonlarıyla birlikte Lübnan ve Mali'ye de gitti. Sanatçıya göre, bütün askeri operasyonlar aynı, sadece insanlar farklı.
Sanatçı, "Tabloma bakan birinin yıllar sonra, 'Bak Halep 100 yıl önce nasılmış. Bu tarihi bir belge niteliğinde' demesini istiyorum" dedi.
TABLO, MAYIS 2019'DA HAZIR OLACAK
Ferrer-Dalmau Nieto, tablonun tamamlanması için 8 haftanın gerektiğini, ancak bundan önce bir hazırlık sürecinin de olduğunu kaydetti. Yani, tablo Mayıs 2019'dan önce hazır olmayacak.
Sanatçı, 'tarihinin bir parçası' olarak gördüğü için tabloyu Rusya'ya vermek istiyor. Ancak bundan önce eserinin bir dünya turuna çıkmasını da umut ediyor.