KİTAPHaber Girişi : 10 Eylül 2018 20:11

Nuri Bilge Ceylan Sineması'nı yakından tanımak isteyenler için

Nuri Bilge Ceylan Sineması'nı yakından tanımak isteyenler için
Bülent Diken, Graeme Gilloch ve Craig Hammond'ın ortak kaleme aldığı 'Nuri Bilge Ceylan Sineması - Türkiyeli Bir Sinemacının Küresel Hayal Gücü' kitabı, Ahmet Nüvit Bingöl'ün çevirisiyle geçtiğimiz aylarda kitabevi raflarında yerini aldı.
Nuri Bilge Ceylan, sinemaseverler kadar eleştirmenlerin de övgüsünü alan filmleriyle uluslararası başarı kazandı ve yirmi birinci yüzyılın en özgün ve provokatif sinemacılarından biri olarak kendini kabul ettirdi. Buna rağmen film ve medya araştırmacılarının Ceylan'ın filmlerinin kendine has üslubunu, havasını ve temalarını keşfetme girişimleri sınırlı kaldı, Ceylan sinemasının temaları henüz kapsamlı bir sosyolojik ve eleştirel düşüncenin konusu olmadı.

Üç yazar, tartışmacı bir diyalog içinde birlikte yazdıkları kitapta buna girişiyorlar: Ceylan’ın filmlerine ayırt edici özelliğini veren "diyalektik etkileşim anları"nı, paradoks ve çelişkileri çözmeye değil, taklit ederek pekiştirmeye çalışıyorlar. Ceylan sinemasında süreklilik gösteren beş temel temanın izini takip ediyorlar: yersiz yurtsuzluk, nostalji, göç ve yer değiştirme gibi tikel zaman ve mekân biçimlenimleri; süregiden bir hiçlik ve yokluk duygusu; yas, melankoli ve can sıkıntısı; metropoliten modernlik; ulusötesilik.

Böylece Ceylan sinemasını filizlenmekte olan bir "Yeni Türk Sineması" bağlamında ele almak yerine, bu filmleri klasik Avrupa (özellikle Fransız, Alman ve Rus) düşüncesi, edebiyatı ve filmleriyle desteklenen ulusötesi bir bağlama yerleştiriyorlar.

(Bülent Diken, Graeme Gilloch, Craig Hammond, Nuri Bilge Ceylan Sineması - Türkiyeli Bir Sinemacının Küresel Hayal Gücü, Çev.: Ahmet Nüvit Bingöl, Metis Yayınları 2018, 216 s.)


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.