Mungan'ın 'Gelecek'inde bazı şiirler düzyazı gibiyken, bazı düzyazılar ise şiir gibi; iç içe geçmiş, birbirine karışmış; aynı hissettiklerimiz, yaşadıklarımız gibi.
Kitapçıda indirimli kitaplara bakarken gördüm, kapağı ilgimi çekti. Murathan Mungan, hayran olduğum yazarlardan biri; şiir kitabı da olunca aldım, okudum.
Kapak tasarımı oldukça dikkat çekiciydi. O kadar kitabın içinde hemen öne çıkıyor ama ben başka bir şeye benzettim; ilk anda böcek zannettim. İçimden, "Aman, Mungan da Kafka'ya mı özendi? Dönüşüm gibi kapak, konusu da Dönüşüm'e mi benziyor acaba?" dedim. Sonra elime alınca fark ettim ki böcek değil, embriyoymuş. Kitabın adı da Gelecek; kapak resmi ile kitabın adı tam uymuş.
Murathan Munganın hayatına kısaca bir göz atacak olursak; 1955, İstanbul doğumlu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazı ve şiirleri yayımlanan yazarın ilk kitabı 1980'de yayımlanan Mahmud ve Yezida'dır. Daha çok şiirleri, hikâyeleri, roman ve oyunlarıyla tanınan Mungan, aynı zamanda radyo oyunu, film senaryosu ve şarkı sözü de yazmıştır. 2005'te 'Ellinci yaşı' için hazırlanmış özel bir basım olarak yayımlanan Elli Parça, Mungan'ın dosyalarından farklı türlerde parçalar içeriyordu.
Kitabımız, Mungan'ın biyografisi ile başlıyor. Geçit Veren Şiirler, İçimin Atları, De Ki Üçüncü Eşik, Kumdan Düğümler, Söz Kayıpları ve Kendindeki Kitap adlı 6 bölümden oluşuyor. Sonra bu şiirlerin daha önce yayımlandığı dergi ve gazetelerin listesi ile Mungan'ın türlerine göre basılmış eserler listesi var.
Mungan'ın şarkılarını severim, fırsat buldukça da dinlerim. Murathan Mungan Şarkıları adlı CD de sık dinlediğim CD'lerden. En sevdiğim ise, Derya Köroğlu'nun besteleyip yorumladığı Yeni Türkü'nün "Maskeli Balo"sudur.
Bu kitapta da tabii duygularınıza dokunan şiirler, gözyaşlarınızı gözpınarlarınızdan düşüren mısralar, yüreğinizi delen satırlar bulunuyor; bir cümlelik şiir de var, beyit de; VIII bölüm olan ("Hermes'in Kayıp Sözleri") şiir de var. Bazı şiirler düzyazı gibiyken, bazı düzyazılar ise şiir gibi; iç içe geçmiş, birbirine karışmış; aynı hissettiklerimiz, yaşadıklarımız gibi.
Bu kitap başucu kitabınız olsun, orta sehpanızda dursun; arada bir açın, rasgele karıştırın, bir şiir seçin, okuyun.
Bir yorumun daha sonuna geldik, yeni bir kitabın yorumunda buluşana kadar kitapla kalın. Sizleri Murathan Mungan'ın dizeleriyle baş başa bırakıyorum:
[...]
Yabancı bir maddeden yapılmıştır dünya,
Biz içinde yaşasak da
Ölüm cesareti gelir
Bu kadar yaradan sonra
Gece yetim yemin yetim yol yetim
Vedam açık
Vadem saklı
Toprağa kadar ten kerim
Bazen ömür yetmez,
Bazen izin vermez yaşadığın coğrafya
Bazılarının kaderidir
Karıncanın bilgeliği
Öldükten sonrasını yaşamak
Ölmeden önce
Yalnızca bedendir doğan
Ruh karanlıkta kalır gene
Bizle oradan konuşur
[...]
Şiirle, gene şiirle...
Özgün Onat
(Murathan Mungan, Gelecek, Metis Yayınları 2016, şiir, 120 s.)