Türkçe edebiyatın en önemli isimlerinden Mehmet Eroğlu'nun yeni kitabı Kıyıdan Uzakta, İletişim Yayınlarından çıkıyor.
İletişim Yayınları Kıyıdan Uzakta'nın yanı sıra; Murat Belge'nin Türkiye'de modern şiirin tarihini anlattığı "Şairaneden Şiirsele"; Volker Kutscher'in, Komiser Rath'ın yeni maceralarını kaleme aldığı romanı "Sessiz Ölüm" Gülçin Wilhelm'in çevirisiyle; Çilem Tercüman'ın "Türk Romanında Moda ve Toplumsal Değişim (1923-1940)" adlı kitabını; Douglas Spencer'ın çağdaş mimarlığın denetim ve itaat aracına dönüşme sürecini anlattığı kitabı "Neoliberalizmin Mimarlığı"nı Akın Terzi'nin çevirisiyle; Ali Karatay'ın bir işçi kentinin hikayesini anlattığı "Demir Çelik Karabük"ünü ve Rus edebiyatının büyük isimlerinden Aleksandr Soljenitsin'in "Kreçetovka İstasyonu'nda Bir Olay / Matriyona'nın Evi" adlı romanını Mehmet Özgül'ün çevirisiyle 6 Ocak'ta okurla buluşturuyor.
Kıyıdan Uzakta
İletişim Yayınları, Türkçe edebiyatın en önemli isimlerinden Mehmet Eroğlu'nun yeni kitabı Kıyıdan Uzakta'yı yayımlıyor. Geniş bir okur kitlesi olan Mehmet Eroğlu, Kıyıdan Uzakta'da alışılagelmiş tarzının dışına çıkıyor; bir kadının isyan, tutku ve haz dolu aşkını tüm canlılığıyla anlatıyor. Uzun süre aklınızı kurcalayacak, sarsıcı bir novella?
Uzun bir mektup, merhamet istemeyen bir kadın, dalgalı deniz, içli bir itiraf ve "cici kızın" isyanı, derin ve tatlı hazlar, kırık ve tutkulu sevişmeler?
Mehmet Eroğlu, tarzının çok ama çok dışında, başka türlü bir hikâye anlatıyor, yalana dolana, sürüsüyle yeknesaklığa, bulutlu hayata meydan okuyan bir kadını konuşturuyor.
Kıyıdan Uzakta, çarpışmanın novellası, her şey soğuk ve solgunken, yaprak yaprak açılan bir bahar aşkıyla şaşırtıyor.
Şairaneden Şiirsele
İletişim Yayınları, Murat Belge'nin Türkiye'de modern şiirin seyri üzerine kaleme aldığı Şairaneden Şiirsele'yi okurlarla buluşturuyor. "Türkiye'de modern şiirin tarihini nasıl başlatabiliriz?" sorusundan yola çıkan Belge şairleri, şiirleri ve dönemleri nesnel bir şekilde değerlendirirken, kişisel tanışıklıklarının bıraktığı izlenimleri de tüm gerçekliğiyle anlatıyor. Alanında temel bir başvuru kaynağı olacak, detaylı ve titiz bir edebiyat incelemesi?
Türkiye'de modern şiirin tarihini nasıl başlatabiliriz? Belirli şairlere kurucular demek ve ondan sonra gelen kuşakları birbirine bağlamak mümkün müdür? Edebiyatımızda kesintisiz bir şekilde kendisine yer açan bir şiir geleneğinden bahsedilebilir mi? Şair kuşakları arasında hem şiirin izlekleri hem de şairlerin takip ettikleri biçimlerin, imgelerin, "üslûbun" ya da en geniş mânâsında "şiir" türüne dair algının farklılaşması, nasıl bir edebi etki yaratmıştır?
Murat Belge, Şairaneden Şiirsele'de bu soruların izini sürerek, ama sadece bu sorulara bağlı kalmadan, Türkçede modern şiirin değerlendirmesini yapıyor. Edebî dilde ortaya çıkan kesintiyle "yeni" biçimini alan şiirleri, bu "yeni"yi bozup kendi dilini üreten şairleri, onların dünya edebiyatıyla, öncelleriyle, çağdaşlarıyla tartışmalarını, alışverişini ele alarak modern şiirin biçimlenişine odaklanıyor. Belge, şiirin edebiyat kuramındaki yeri ve bu yere göre değerlendirme kriterleri kadar kişisel tanışıklıkların bıraktığı izleri de hesaba katan, şiiri ansiklopedik bir tür olarak değil de toplumsal kültürle ilişkisi çerçevesinde inceleyen bir tartışma sunuyor.