İstanbul Modern, dünyanın farklı yerlerinden sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerinin yer aldığı Artists' Film International programını ağırlıyor. Videolar bu yıl 'hakikat' konusuna odaklanıyor ve farklı türdeki gerçekliklerin yansımalarını ele alıyor.
Programa bu yıl, İstanbul Modern'in davetiyle sanatçı Pelin Kırca katılıyor. Kırca'nın 'Aysız Bir Gece' adlı videosu, 2018 yılı içinde hem İstanbul Modern'de, hem de programın uluslararası ortaklarında gösteriliyor.
Londra'daki Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlayan Artists' Film International, farklı coğrafyalardan 18 sanat kurumunun ortaklığıyla devam ediyor. Kurumlar video sanatıyla ilgili bilgi ve araştırmalarını birbirleriyle paylaşıyor ve her yıl belirli bir tema çerçevesinde ülkelerinden bir sanatçı ve çalışmasını seçerek programa katılıyor. Her bir kurum tarafından yürütülen küratöryel çalışma sonucu oluşan ortak seçki, gösterimlerle izleyiciyle buluşuyor.
İstanbul Modern, geçmiş yıllarda programa Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu, Bengü Karaduman, Burak Delier, Vahap Avşar, Zeyno Pekünlü ve Cengiz Tekin'in videolarıyla katılmıştı.
Gösterimler 4-14 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinemada yapılıyor.
PELİN KIRCA'NIN SANAT ANLAYIŞI
1982 Atlanta, ABD doğumlu Pelin Kırca, Ankara Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden 2004'te mezun olur. Yüksek lisansını New York'taki School of Visual Arts'ta 2007'de tamamlar. Grafik, dijital tasarım, illüstrasyon ve desen çalışmalarına hareketli görüntüyü de ekler. Sanatçı genellikle renkli mürekkep ve suluboya ile kâğıt üzerine sade figürlü desenler üretir. Doğa ve insan arasındaki etkileşimi sembolik bir kompozisyon ile tasvir eder. Bu nedenle resimlerinde, kendini aşağı bırakmak üzere bir kuleye tırmanan karıncalar, kocaman bir çiçeğin üzerinde oturan keçi maskeli bir çift, ölmüş bir ceylanın yasını tutan kadın, dönme dolaba bağlı fare maskeli bir insan, kuğu kılığına girmiş bir adam veya kafasında kuş kafesiyle betimlenen çeşitli figürler yer alır. Sirk, lunapark veya sanki
Alis Harikalar Diyarında kitabından fırlamışa benzeyen fantastik sahnelemeleriyle sanatçı, hayvan, bitki ve insan arasındaki sınırları geçirgen kılar. Anlatımındaki masalsı yönü ironi ve üstü kapalı bir eleştiriyle birleştirerek yeni bir okumaya aracılık eder.
'AYSIZ BİR GECE'
Pelin Kırcanın 'Aysız Bir Gece' adlı videosu, ilhamını İranlı Sufi şair Ferîdüddin Attâr'ın mesnevi eseri
Mantıku't-Tayr'dan (
Kuşların Dili, 1177) alır. Sanatçı, yedi vadiyi aşarak Simurg'u bulmak için yola çıkan otuz kuşun hikâyesini günümüz grafik dili, desen ve motifleriyle yeniden yorumlar. Edebiyatın gerçeği ve kurguyu birleştiren gücünden yola çıkan video, yeni bir anlatım diliyle hikâyeyi şekillendirir.
Kırca, 1990'lı yılların önemli alternatif rock müzik grubu Morphine'in şiirselliğiyle öne çıkan "Kerouac" adlı parçasını kullanarak videodaki görselliği ve ritmi pekiştirir. Beat kuşağının önemli bir temsilcisi olan ve bu kuşağın "yolda olmanın bir üretim biçimi" olduğu ilkesini benimseyen yazar Jack Kerouac'ın adını taşıyan parça, hakikati aramanın güçlü bir referansı niteliğindedir.
Kırca, çalışmasında, içindeki güce ulaşmanın yolculuğunu anlatan bir mesneviyi çıkış noktası olarak alması, hareketli görüntünün etkileyici dilini, eşlik eden müziği ve sözlerini bir araya getirmesiyle, çok katmanlı bir gerçeklik kurgular.