Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde geleneksel İğne Oyası Festivali'nin 3'üncüsü, 1500 rakımlı Toros Dağları'nın eteğindeki Çamlıyayla'da gerçekleştirildi.
Kültür Bakanlığı ve Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteği ve Çamlıyayla Kaymakamlığı ile Çamlıyayla Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Çamlıyayla 3'üncü İğne Oyası Festivali' coşku içerisinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Yürüyüş korteji ile başlayan festivale CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Çamlıyayla Kaymakamı Abdullah Yüksel, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy, kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
"ÇAMLIYAYLA DENİLİNCE AKLA İĞNE OYASI GELİR"
Kortej yürüyüşüne katılan protokol mensupları ve vatandaşlar, çarşı girişinde festival nedeniyle açılan stantlardaki iğne oyalarını inceledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı Çamlıyayla denildiği zaman akla iğne oyasının geldiğini söyledi.
"GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞINAN ÇOK ÖNEMLİ BİR EL SANATI"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, iğne oyasının öz kültürümüzü yansıttığını belirterek, "Geçmişten geleceğe taşınan çok önemli bir geleneksel el sanatı. İğne oyasının sadece Türkiye'de değil, uluslararası platformda hak ettiği yeri alması için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.
Festivale katkı sağlayan protokol mensupları ve kurumlara günün anısına Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı'nın plaket verdi.
32 KIYAFETİ MANKEN ÖĞRENCİLER TANITTI
Daha sonra Mersin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan İğne Oyaları, Yörük ve Osmanlı temalarının işlendiği birbirinden dikkat çekici 32 adet kıyafet, 11 manken öğrenci tarafından tanıtıldı.
Festivalin standartlarını gündüz saatlerinde gezen Eski Kültür Bakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı İstemihan Talay, iğne oyalarına renk katan kadınlar ile tek tek ilgilenerek kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı devam ettirerek kültüre katkı verdikleri için teşekkür etti.