KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 03 Haziran 2018 01:02

Bir sonraki hayata hazırlanmak

Bir sonraki hayata hazırlanmak
Mısır'ın binlerce yıl süren inancına göre ölüler sonraki hayatlarına hazırlanmak için mumyalanırlar. Fakat mumyalanan bedenlerin geri döndüğünde yaşadığı bedeni tanıması için üstüne portre yapma inancı Greklerin bölgeye gelmesiyle başlar.

300 yıl boyunca Ptolemaios hanedanı tarafından yönetilen Mısır, Kleopatra ile Antonius komutasındaki Mısır donanmasının Roma'ya karşı yenildiği Aktium Savaşı ardından, MÖ 30'da Roma'nın bir eyaleti olur. Önce Grek kültürü etkisinde kalan Mısır, bu sefer Roma kültürü etkisi altına girer.

Bu etki birçok alanda olur ama ilginç olanı ölümdür. Bu ne demek? Mısır'ın binlerce yıl süren inancına göre ölüler sonraki hayatlarına hazırlanmak için mumyalanırlar. Fakat mumyalanan bedenlerin geri döndüğünde yaşadığı bedeni tanıması için üstüne portre yapma inancı Greklerin bölgeye gelmesiyle başlar. MÖ 30'da bölgeye gelen Romalıların mumyalama gibi bir âdeti olmamasına rağmen (onlar daha çok yakılıyorlardı) bu inanışı benimsediler. Bu yüzden mezarlarda üç temel kültür bir araya geldi:

1. Mısır'ın mumyalama inancı

2. Grek kültürünün tasviri

3. Roma'nın portresi

Buna göre mumyalama işlemi sonrası ölünün portresi ahşap bir levhaya resmedilerek, mumyanın yüz bölümüne yerleştirilmeye başlandı. Bu işlem sonrası mumya insan bedenine benzer bir sanduka içine konulup dik bir biçimde yerleştirilerek (hayatta olduğu gibi), mühürlenip üstüne kimlik bilgileri girilerek mezar odasına yerleştiriliyordu.

Bu portreler stilize edilmiş geleneksel Mısır imgelerinden farklı olarak Avrupa kültürünün alışık olduğu yontu geleneğine sahiptiler.

Batıda gelişen portre sanatı genellikle bu dünyadaki yaşamla ilgilidir. Portresi yapılan kişi bir zamanlar yaşayan birini betimler.

Çiğdem Bozkurt

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.