Yordam Kitap 2018'de 40 yeni kitabı okurlarla buluşturacak

Yordam Kitap, 2018 programında da 40 yeni kitaba yer veriyor.

Geçtiğimiz birkaç sene içerisinde Karl Marx'ın başeseri Kapital'in ve hemen ardından Fransız Üçlemesi'nin yayımını tamamlayan, 2017'nin sonunda Marx-Engels imzalı Gotha ve Erfurt Programları Üzerine'yi yayımlayan Yordam Kitap, 2018 gündemine dört yeni Marksist klasiği aldı.

Yayınevinin 2018 programında Friedrich Engels'in tam üç eseri yer alıyor: Erkin Özalp'in Almancadan yaptığı çevirilerle okurlarla buluşacak olan klasik yapıtlar Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni ve Ütopyadan Bilime Sosyalizmin Gelişimi ile Okay Gönensin'in Türkçeye kazandırdığı Alman Köylü Savaşı.

2018 yılı aynı zamanda, Marksizmin 1818 doğumlu kurucusu Karl Marx'ın 200. yaşının kutlanacağı bir sene olacak ve Yordam Kitap bu yıl içerisinde Marx imzalı Ücret, Fiyat, Kâr'ı da yine Almancasından Özalp'in yapacağı çeviriyle Türkiyeli okurlara sunacak.

Marksist birikimle açılan önemli teorik tartışmalar

Yordam Kitap'ın 2018 programında kuram-araştırma ve tartışma alanında yine çok sayıda çeviri eser var. Yayın programındaki bu önemli kitapların bir bölümü, 2017 programında da yer alan ancak yoğunluk nedeniyle yayımlanamayan kitaplar. Bertell Ollman ve Kevin B. Anderson tarafından hazırlanan kapsamlı bir çalışma olan Çağdaş Toplumun Marksist Analizi ile August Nimtz'in iki ciltlik eseri Lenin'in Seçim Stratejisi: Sandık ve Sokak 2018'de okurlarla buluşacak kitaplar arasında öne çıkıyor.

Marksist düşüncenin çağdaş klasikleri arasında yer alan August Bebel'in Kadın ve Sosyalizm adlı eseri Sabiha Sertel'in tarihî çevirisiyle okurlarla buluşacak. Nadejda Krupskaya'nın Lenin'den Anılar'ı da Yordam Kitap'ın 2018 gündeminde yer alırken, Sheila Rowbotham'dan Kadınlar, Direniş ve Devrim ile Shahrzad Mojab tarafından hazırlanan Marksizm ve Feminizm de yayınevinin programında.

Felsefeci Hans Heinz Holz'un Felsefenin Aşılması ve Gerçekleştirilmesi adlı kapsamlı yapıtının ikinci cildi, günümüzün en önemli Marksist düşünürlerinden Samir Amin'in Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme ile Avrupa Merkezcilik adlı yapıtları, geçtiğimiz yıl Hayırlı Savaş Söylencesi adlı kitabı yayımlanan Jacques Pauwels'in Büyük Sınıf Savaşı 1914-18 adlı eseri, Vijay Prashad'ın Esmer Milletler'i ve Daniel Bensaid'in Davetsiz Misafir: Marx adlı yapıtları da Yordam Kitap'ın 2018 programında yer alıyor.

Fikret Başkaya, Taner Timur, Haluk Gerger Hocalar üretmeye devam ediyor

Yordam Kitap'ın kuram-araştırma alanında yayımlayacağı telif eserler de yine ülke ve dünya gündemine dair önemli tartışmalara ışık tutacak. Fikret Başkaya'nın geniş yankı uyandıran Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto adlı yapıtının yayımını 2016'da gerçekleştiren Yordam Kitap, önümüzdeki yıl da artık bir klasik eser haline gelen Paradigmanın İflası'nın yayımına hazırlanıyor. Yordam Kitap'tan son yıllarda çok sayıda kitabı yayımlanan Taner Timur'un 2018 için hazırladığı yeni kitabı ise Laiklik ve Türkiye başlığını taşıyor. Amerikan Komünist Partisi'nin tarihini kapsamlı bir biçimde araştırırken, 20. yüzyılda emperyalist/kapitalist sistemin ve dünya solunun yaşadığı dönüşümlere de eğilen Haluk Gerger'in Canavarın Ağzında başlıklı yapıtı, 2018'de üçüncü cildiyle çıkacak okurların karşısına.

Yordam Kitap'ın 2018 programında yer alan telif eserler arasında, Gökhan Atılgan tarafından hazırlanan Mühürler-Türkiye Sosyalist Hareketinden Eserler ile birlikte, Onur Karahanaoğulları imzalı Marksizm ve Hukuk da var.

Üç ayrı dizide beş yeni kitap

Yordam Kitap, 2018 yılı boyunca farklı dizilerinden yeni kitaplar yayımlamaya da devam edecek.

"Sosyalist Cep Kitapları" dizisinin 2018 programında, okurların uzun süredir yeniden yayımını beklediği Leo Huberman'ın Sosyalizmin Alfabesi adlı klasik eseriyle birlikte, Cem Eroğul'un Marksizm ve Birey Sorunsalı adlı yapıtı da yer alıyor.

Yordam Kitap'ın "Türkiye'de Sosyalist Düşüncenin Klasikleri" dizisinden 2018'de okurlarla buluşacak kitabı ise Hikmet Kıvılcımlı'dan Osmanlı Tarihinin Maddesi olacak.

Son olarak "Çizgilerle" dizisini de her yıl yeni kitaplarla devam ettiren Yordam Kitap, bu dizide Turgay Fişekçi ve Soner Tuna imzalı Çizgilerle Nâzım Hikmet'le birlikte önemli bir esere daha yer verecek: Amerikalı yazar Stephanie McMillan'ın esprili dili ve özgün çizgileriyle sistemin özüne işaret eden yapıtı, Kapitalizm Ölmeli.

Yordam Edebiyat'ın 2018 programı da yoğun

Programını ayrıca oluşturan Yordam Edebiyat'ın 2018 gündeminde ise Aleksandr Puşkin, Emile Zola, Honore de Balzac, Jack London, Maksim Gorki, Mihail Şolohov, Louis Aragon gibi klasiklerin yanı sıra China Miéville, Stefan Heym gibi çağdaş yazarların eserleri de yer alıyor.

1 Haziran 2016'da yola koyulan ve yaklaşık bir buçuk yılda 30 kitaba ulaşan Yordam Edebiyat programını aynı hızda devam ettirerek 2018'de 50 kitaba ulaşmayı hedefliyor.


03.01.2018 18:28:00