Günışığı Kitaplığı tarafından geçtiğimiz günlerde 12'ncisi düzenlenen Eğitimde Edebiyat Semineri, FMV Işık Ortaokulu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Seminere 35'i aşkın ilden, 600'e yakın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katılırken, etkinlikte 'Eğitimde Edebiyat' meselesi ise uzmanlar, edebiyatçılar ve eğitimciler tarafından tartışıldı.
ONUR BİLGE KULA: "SANATIN AYDINLANMACI İŞLEVİNİ KİMSE ÖNLEYEMEZ"
Seminerin açılış konuşmasını yapan, edebiyat bilimcisi Prof. Dr. Onur Bilge Kula, felsefe ve edebiyatın eğitimde işlenişine ilişkin deneyimlerini ve önerilerini eğitimcilerle paylaştı.
'Dil Estetiği ve Eğitim Felsefesi' başlıklı konuşmasında, özgür ve doğru bir düşünme biçimini kurmak için dilin önemini vurgulayan Kula, "Sanatçı, üretmeye devam ettiği sürece sanatın aydınlanmacı işlevini kimse önleyemez" ifadelerini kullandı.
HAYDAR ERGÜLEN'DEN ETKİNLİĞE ÖZEL ŞİİR
Seminerin kapanış konuşmasını yapan şair Haydar Ergülen ise, 'Okulu Dizelerle Donatmak' başlıklı konuşması için özel olarak kaleme aldığı şiirini seslendirdi. 40 yıla yakın şair duruşu ve engin edebiyat birikimiyle Yunus Emre'den Nâzım Hikmet'e edebiyat tarihimizdeki önemli şiir duraklarına ve şairlere göndermeler yaptı.
"EN ÇOK GENÇLERDEN ETKİLENMELİYİZ"
"Çocukluk şiiri sokaktan toplamaktır" ifadesi hafızalara kazınan Ergülen, şiirin, kendi şiirinin farkında olmayan insanları uyarmak için şairlerin kullandığı bir işaret dili olduğunu dile getirdi. Eğitimcilere, "Şiir için çok okumak ve etkilenmek lazım. En çok da gençlerden etkilenmeliyiz, çünkü onlar bugünü temsil ediyor" sözleriyle seslendi.
SEMİNERİN İÇERİĞİ 'KEÇİ' DERGİSİNİN YAZ SAYISINDA
Seminerin tüm içeriği Mayıs'ta, edebiyat e-dergisi Keçi'nin YAZ 2019 sayısında, keciedebiyat.com adresinde yayınlanacak ve ücretsiz olarak okunabilecek.
10.03.2019 18:45:00