EDEBİYAT Haber Girişi : 18 Mayıs 2020 00:38

Ünlü şair Tekin Gönenç hayatını kaybetti

Ünlü şair Tekin Gönenç hayatını kaybetti
'Gönlü Güvercinli Kadın', 'Aşk Konuşur Bütün Dilleri' adlı şiir kitaplarıyla edebiyat dünyasına damgasını vuran usta şair Tekin Gönenç, hayatını kaybetti.
Ünlü şair Tekin Gönenç hayatını kaybetti

"Seni Ben Nasıl Sevmem", "Bilsem En Güzel Gemilerle Sularında Kalırdım", "Git Git Bitmez Ülkemsin Sen" gibi birbirinden güzel şiirleriyle son 30 yıla damgasını vuran ünlü şair Tekin Gönenç, 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 
Usta şairin ölüm haberini sosyal medya hesabı üzerinden Şen Çakır, "Değerli üstadım Tekin Gönenç'i kaybettik. Edebiyat dünyasının başı sağ olsun. Bu zor duyuruyu yapmam için beni görevlendirmiş. Işıklar içinde uyu üstadım" sözleriyle duyurdu.

Şiirlerinde aşkı ve sosyal meseleleri lirik bir dille anlatan şairin, hemen her dönem şiirseverlerin başucu kitapları olan Gönlü Güvercinli Kadın ve Aşk Konuşur Bütün Dilleri kitaplarının yanı sıra, bir de Gizdüşüm adında bir deneme kitabı bulunmaktadır.

Şiir, inceleme ve deneme türlerindeki çalışmalarını Varlık, Öküz ve Milliyet Sanat dergileri ile çeşitli gazetelerin sanat sayfalarında yayımlayan şairin, şiirlerinin bir bölümü de Makedonca ve İngilizceye çevrilmiştir.


TEKİN GÖNENÇ KİMDİR?

8 Mart 1933'te Sivas Yıldızeli'nde dünyaya geldi. Hemşire Öğretmen Mürşide Hanım ile Yargıç Abidin Gönenç'in oğludur.

İlk ve ortaöğrenimini Sivas'ta tamamladı. 1955'te İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu. 1968-1970 yılları arasında Michigan Üniversitesi'nde psikofarmajoloji öğrenimi gördü. İlaç ve kimya sanayisinde yöneticilik yaptı. İngiltere ve bazı Ortadoğu ülkelerinde çalıştı.

PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, BESAM ve MESAM üyesi olan şair, 1989 yılından sonra danışmanlık hizmetini İstanbul'da devam ettirmiştir.

İlk şiiri "Tümevarım", 1955 yılında Varlık dergisinde yayımlandı. Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Şiir Ülkesi ve Öküz dergilerinde yayımladığı şiirlerinde yalnızlık ve aşk konularını yalın bir dille işledi. Ayrıca çeşitli sanat dergilerinde inceleme-derleme yazıları ve gezi izlenimleri de yayımladı.


ESERLERİ

Şiir: Gönlü Güvercin Kadın, Aşk Konuşur Bütün Dilleri

Deneme: Gizdüşüm
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.