Düzenleme Tarihi : 20 Nisan 2022 06:41 Haber Girişi : 16 Nisan 2022 14:37

Franz Kafka'nın Dava'sı: 'Duruşma' yeniden sahnelendi

Franz Kafka'nın Dava'sı: 'Duruşma' yeniden sahnelendi
Franz Kafka'nın 'Dava' adlı romanından uyarlanan 'Duruşma', 24 Nisan Pazar günü saat 20.30'da KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde yeniden sahnelendi.

Kuzgun Yapım tarafından geçtiğimiz yıl sahneye taşınan Franz Kafka'nın 'Dava'sı, Andre Gide'in uyarlaması ve A. Bülent Acar'ın rejisiyle bir kez daha seyirciyle buluştu.

 

Romanın yayımlanışının üzerinden yaklaşık olarak yüz yıl geçse de, yaşadığımız çağda Kafka'nın yazdıkları kendisini daha çok hissettiriyor.

 

 

Başına gelen bütün felaketleri kabullenen insanın yabancılaşma sürecinin daha da derinleştiğini ve korkularımızın çepeçevre etrafımızı sardığını düşünen Kuzgun Yapım ekibi, "post truth" diye adlandırılan bu çağdan Kafka'nın yazdıklarına bir daha bakabilmek için, tiyatroseverlere bu klasikleşmiş romanın uyarlamasını sahnede yeniden göstermeyi hedefliyor.

 

KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde, 24 Nisan Pazar günü saat 20.30'da sahnelenen 'Duruşma', seyirciyi bir kez daha Jozef K.'nın 'Dava'sına çağırdı.

 

 

'DURUŞMA'NIN KONUSU

 

Josef K., bir sabah ansızın tutuklandığını öğrenir. İftiraya uğramış olmalıdır. Çünkü kötü bir şey yapmamıştır. Gariptir ama normal yaşamına devam edebilecektir. Önce ciddiye almaz. Sonra etrafındaki herkesin anlaşılmaz bir biçimde davadan haberdar olduğunu görür. Durumun ciddiyetini kavrar. Suçunu öğrenebilmek için uğraşır. Ancak ne mahkemeye çıkarılır ne de savcılarla görüşebilir. Yeri bile söylenmeyen mahkemeyi bulamaz. Bütün çabalarına rağmen bu görünmeyen mahkemenin dilini ve mantığını çözemez. Avukat tutar. Ama avukat da yeterince bilgi vermez. Yargıçları tanıyan herkesle görüşür, aracılık yapmalarını ister. Ne yapsa olmaz. Yazgısının peşinden sürüklenir durur, savunma gücü yoktur, bir hiçtir. Bu dava bütün yaşamını kuşatmıştır. Josef K. saplantı haline getirdiği davasıyla arasında aracı bulunmadığını, kaçınılmaz bir biçimde bu davanın tam merkezinde kendisinin olduğunu anlar. Ona düşen boyun eğip cezasını beklemektir.

 

 

Yazan: Franz Kafka

Uyarlayan: Andre Gide

Yöneten: A. Bülent Acar

Hareket Düzeni: Gizem Bilgen

Sahne Tasarımı: A. Bülent Acar

Kostüm ve Makyaj Tasarımı: F. Zülal Süer

Işık Tasarımı: Aykut Burak Gürsoy

Yapım: Kuzgun Yapım

Oyuncular: Aysu Tunca, Baransel Gürsoy, Ezgi Bozkurt, Fatih Yalçın, Öykü Çimen, Üzeyir Ulus, Yunus Emre Akıl

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.