PORTRE Haber Girişi : 10 Temmuz 2018 00:47

Dokumacılıktan şairliğe bir ustanın portresi

Dokumacılıktan şairliğe bir ustanın portresi
Dokumacılıktan oyun yazarlığı ve şairliğe geçiş yapan Pieter Langendijk, 1724-1744 arası Haarlem'e şehir sanatçısı olarak atandı ve bu şehir için yıllık şiirler yazdı.

Hollandalı dokumacı, sanatçı, dramatist ve şair ​Pieter Langendijk, 25 Temmuz 1683'te Hollanda'da doğdu. Babasının ölümü üzerine, annesiyle 1695'te Lahey'e taşındı ve annesi bir keten dokuma atölyesi açtı. Langendijk, dokumacı ve desen taslakçısı oldu ve şiir yazmaya başladığı sanatçı çevrelerine katıldı.

 

1708'de Frans van Steenwijk'ten çizim ve boyama dersi alan Langendijk, 28 yaşında "D'on Quichot op de Bruiloft van Kamacho"yu yazdı. Başarı elde edince kendini yazmaya verdi.

 

Aynı zamanda Moliere'den çeviriler yaptı ve onun tarzında yazan Langendijk, Hermanus Angelkot ile belediye başkanı Nicolaes Witsen'e adanmış bir Cato yazdı.

 

1722'de annesiyle birlikte Haarlem'e geri döndü. 1724-1744 arası Haarlem'e şehir sanatçısı olarak atandı ve şehir için yıllık şiirler yazdı. Annesinin 1727'deki ölümünün ardından, on bir yıl sonra ölecek olan hasta ve huysuz bir kadınla evlendi.

 

1747'de kitaplarının ve eşyalarının büyük bir bölümünü satmak zorunda kalan Langendijk, Haarlem'in Proveniershuis şehrinde yaşadı ve şehirde tarih yazması karşılığında kendisine bedava bir yer verildi.
Haarlem kentine yönelik yıllık şiirleri, 1745'te yeğeni Hendrik Spilman tarafından gravürlerle derlenmiş ve yayımlanmıştır.

 

Haarlem'in tarihi üzerine yaptığı çalışma hiçbir zaman yayımlanmadı, ancak elyazması 1765 yılında Gerrit Willem van Oosten de Bruyn tarafından kullanıldı.

 

9 Temmuz 1756'da Hollanda'nın Haarlem kentinde hayatını kaybeden Pieter Langendijk'in eserleri Karşılıklı Evlilik Aldatmacası (oyun, komedi) ve Hollandalı Tüccarların Aynası (oyun, trajedi) olarak bilinmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.